migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Za oknem szaro i ponuro więc na osłodę polecam prosty deserek. Słodki mascarpone i śmietanka doskonale komponują się z kwaskowym musem truskawkowym. A dla wzmocnienia smaku odrobina likieru śmietankowo-truskawkowego.

Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami

masa śmietankowo-truskawkowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 % do ubijania
  • 200 g truskawek, u mnie mrożone
  • 50 ml likieru o smaku śmietankowo-truskawkowym

dodatkowo

  • 5 podłużnych biszkoptów
  • likier śmietankowo-truskawkowy do nasączenia biszkoptów
  • 2 kostki czekolady, u mnie gorzka

Sposób przygotowania:

Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami
Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie do zmiksowanego serka dodać ubitą śmietanę oraz likier i zmiksować aż składniki się połączą.

Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskwakowego musu. Następnie ułożyć kawałki nasączonego w likierze biszkopta. Ponownie wyłożyć śmietankowy krem i na wierzch odrobinę truskawkowego musu.

Całość posypać odrobiną startej czekolady. Przed podaniem dobrze schłodzić. Z tej ilości wyszło mi 5 deserków.
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami
W drugiej misce zmiksować serek mascarpone.
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami
Następnie do zmiksowanego serka dodać ubitą śmietanę oraz likier i zmiksować aż składniki się połączą.
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami
Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić.
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami
Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskwakowego musu.