Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Śmietanowy tort truskawkowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny tort śmietankowo - truskawkowy w barwach narodowych. Gratka dla kibica!

Śmietanowy tort truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowy tort truskawkowy

 

  • Biszkopt z 4 jajek
  • Ok. szklanki wody+ łyżka syropu truskawkowego do nasączenia
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • ½ kg truskawek
  • Łyżka cukru pudru
  • Łyżka drobnego cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowy tort truskawkowy
Biszkopt proponuję zrobić wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-wg-koper,przepisy,149717.html Jak już mamy upieczony i ostudzony biszkopt (najlepiej zrobić go dzień wcześniej), to możemy zabierać się za tort. W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym. Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort. Tort podajemy schłodzony.
Śmietanowy tort truskawkowy
Ze śmietany i sera robimy krem który dzielimy na dwie części
Śmietanowy tort truskawkowy
Kremem truskawkowym przekładamy biszkopt
Śmietanowy tort truskawkowy
Robimy dość gęsty sos truskawkowy do ozdobienia tortu
Śmietanowy tort truskawkowy
Tort ozdabiamy truskawkami i sosem wg własnego uznania