kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Smerfowo - jagodowy deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

można także zrobić z mrożonych jagód...

Smerfowo - jagodowy deser

Składniki:

Smerfowo - jagodowy deser

 

  • jagody
  • ochynie
  • galaretka truskawkowa i cytrynowa
  • śmietanka śnieżka
  • barwnik niebieski

Sposób przygotowania:

Smerfowo - jagodowy deser
Rozpuścić galaretki, jedną cytrynową do śmietanki w niecałej szklance wody, ostudzić i ubić ze śnieżką, wstawić do lodówki żeby się dobrze ścięło. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej. Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej niebieskiego barwnika wtedy otrzymamy kolor jagodowy. Do formy w kształcie babki sypiemy jagody i ochynie i zalewamy połową fioletowej galaretki. Wstawiamy do lodówki na jakiś czas żeby się ścięło. Następnie kroimy w kostkę ściętą ubitą śmietanę i wkładamy do formy i zalewamy resztą galaretki. Wstawiamy do lodówki. Jak deser dobrze się zetnie, aby wyjąć z formy zanurzamy formę w gorącej wodzie. SMACZNEGO !!!