mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Smażone łódeczki bułaczane z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne, sycące, smażone bułeczki nadziane wspaniałym farszem z ugotowanego ryżu, ryby i sosu słodko-kwaśnego.

Smażone łódeczki bułaczane z farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone łódeczki bułaczane z farszem

 

  • 6 bułek z przedziałkiem
  • 1 duże jajko + 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • 200 ml oleju do smażenia bułczanych łódeczek

 

  • Farsz:
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu (torebka 100 g)
  • 300 g filetów z mintaja
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • kilka łyżek oleju do smażenia ryby
  • 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Smażone łódeczki bułaczane z farszem
Każdą bułkę przekrawam w poprzek na pół wzdłuż przedziałka. Następnie wydrążam z każdej połówki miąższ, tak aby utworzyły się podłużne łódeczki. Wydrążony miąższ wykorzystuję do kotletów mielonych. Farsz: Filety rybne rozmrażam, osuszam dokładnie każdy kawałek ręcznikiem papierowym i oprószam z obydwu stron solą i pieprzem. Obtaczam rybę dokładnie w mące. Na patelnię z gorącym olejem kładę kawałki ryby i smażę na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną rybę kładę na ręcznik papierowy i osączam z nadmiaru tłuszczu, studzę, a następnie rozdrabniam widelcem w misce. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu na sypko. Ostudzony ryż dodaję do rozdrobnionej ryby w misce. Całość mieszam z kilkoma łyżkami sosu słodko-kwaśnego tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję nadzienia (nie za suchą ale i nie za rzadką). Na koniec doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, natką pietruszki i ziołami. Każdą połówkę wydrążonej bułki (jej brzegi) zanurzam na chwilę w mleku, po czym nadziewam masą rybno-ryżową. Zlepiam brzegi, tak aby farsz nie wydostał się z bułki w czasie smażenia. Następnie zanurzam nadziane bułki w roztrzepanym jajku z mlekiem i solą, a potem obtaczam dokładnie w bułce tartej. Bułczane łódeczki smażę w rozgrzanym, głębokim oleju na dużej patelni po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego, złotego koloru. Osączam z namiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili.
Smażone łódeczki bułaczane z farszem
Rybę rozmrażam, posypuję przyprawami, obtaczam w mące i smaże na rozgrzanym oleju
Smażone łódeczki bułaczane z farszem
Każdą bułkę przekrawam na pół i wydrążam miąższ
Smażone łódeczki bułaczane z farszem
W misce mieszam razem ugotowany ryż, usmażoną rybę, sos i przyprawy
Smażone łódeczki bułaczane z farszem
Obtoczone w jajku i bułce tatej połówki bułek smażę na gorącym oleju