Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Smażone kulki puree z mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kuli mogą być samodzielną przekąską, lub dodatkiem do dań mięsnych.

Smażone kulki puree z mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smażone kulki puree z mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Smażone kulki puree z mozzarellą
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie mozzarelle kroimy w małe kostki, obtaczamy je w kolorowym pieprzu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy w garnku, dodajemy miękkie masło, oraz mleko. Całość ugniatamy tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek). Ostudzone puree nabieramy łyżką na dłoń, tworzymy " placek" na środku układamy kostkę mozzarelli, "zamykamy" placek tworząc kulkę. Gdy zrobimy z całości kulki obtaczamy je w bułce tartej,następnie wkładamy do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony. Najlepiej smażyć na wolnym ogniu, mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła, lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągnęłam i ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej. Smacznego.
Smażone kulki puree z mozzarellą
Kulki purre w przekroju, tutaj widać że mozzarella sie nie roztopiła inie ciągnie sie;(

Tagi:

jajko tarta jajka