Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Nieco odmieniony niedzielny rosół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zupka dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny rosół

Nieco odmieniony niedzielny rosół Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nieco odmieniony niedzielny rosół

 

  • 5 dużych skrzydełek z kurczaka
  • 20 dag polędwicy wołowej
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 słoik kiełków sojowych w słonej zalewie
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • chili
  • 15 dag makaronu pszennego nitki
  • 2 kostki rosołowe wołowe

Sposób przygotowania:

Nieco odmieniony niedzielny rosół
Mięso dokładnie czyścimy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty i gotujemy jeszcze przez godzinę. Rosół przecedzamy przez sitko, do wywaru dodajemy pokrojoną w paski wołowinę oraz obraną i przekrojoną na 3-4 kawałki pietruszkę, a także marchewki pokrojone w cienkie paski o długości około 2-3 cm. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy osączone z zalewy kiełki sojowe oraz kostki rosołowe. Doprawiamy do smaku chili. Makaron wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Makaron nakładamy do salaterek, zalewamy gorącym rosołem.
Nieco odmieniony niedzielny rosół
Mięso dokładnie czyścimy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny
Nieco odmieniony niedzielny rosół
Rosół przecedzamy przez sitko, do wywaru dodajemy pokrojoną w paski wołowinę oraz obraną i przekrojoną na 3-4 kawałki pietruszkę, a także marchewki pokrojone w cienkie paski o długości około 2-3 cm.
Nieco odmieniony niedzielny rosół
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy osączone z zalewy kiełki sojowe oraz kostki rosołowe. Doprawiamy do smaku chili.