agnieszkas03

agnieszkas03

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Napoleonka z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Doskonaly deser na upalne dni !

Napoleonka z owocami

Składniki:

Napoleonka z owocami

 

  • 2 duże opakowania herbatników
  • Kostka masła
  • 3 cukry waniliowe
  • 3\4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 50 dag owoców
  • 3 galaretki
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka z owocami
Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i cukry waniliowe. Zagotowujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Żółtka z cukrem, mąką i pozostałym mlekiem mieszamy na jednolitą masę. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszając, powoli wlewamy masę z żółtek. Garnek stawiamy na małym ogniu. Gotujemy aż masa zgęstnieje jak budyń.
Prostokątną formę wykładamy papierem śniadaniowym i smarujemy tłuszczem. W formie układamy połowę herbatników jeden obok drugiego. Wlewamy gorącą masę, przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Gdy masa przestygnie, deser wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć. Wylewamy na owoce.