LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Nalewka kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na nalewkę kakaową.

Nalewka kakaowa

Składniki:

Nalewka kakaowa

 

  • 3/4 litra spirytusu
  • 1/2 litra źródlanej wody
  • 10 dag kakao
  • 4 migdały
  • 5 dag. mielonej kawy
  • 75 dag. cukru
  • Pół laski wanilii

Sposób przygotowania:

Nalewka kakaowa
Wanilie posiekać na drobno oraz migdały, do przygotowanych składników dodać kakao, kawę oraz spirytus. Następnie włożyć do naczynia i pozostawić w zamknięciu na tydzień. ( raz dziennie potrząsając naczyniem). Po tym czasie zlać nalew a osad po dodaniu pół szklanki wody przefiltrować i dodać do zlanego alkoholu. Z pozostałej wody sporządzić syrop i dodać do nalewki. Odstawić do sklarowania a następnie rozlać do butelek i odstawić w chłodnym ciemnym miejscu, co najmniej na pół roku.

Tagi:

kawa