olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki z ciekawym nadzieniem, a mianowicie powidłami truskawkowo - rabarbarowymi to wersja, której warto spróbować.

Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi
Mleko gotuję, studzę, a następnie łączę z jajkami. Do ciasta dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszam za pomocą miksera. W międzyczasie na rozgrzanym maśle podgrzewam cukier i podsmażam rabarbar oraz truskawki pokrojone w plastry. Całość podsmażam do chwili, aż uzyskam konsystencję dżemu. Ciasto naleśnikowe nakładam za pomocą łyżki na rozgrzany na patelni olej i smażę je z obydwu stron. Następnie przekładam naleśnik na talerz, pokrywam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki, a dopiero potem nakładam dwie łyżki dżemu z truskawek i rabarbaru, po czym rozprowadzam je za pomocą noża. Naleśniki zwijam wzdłuż brzegu, zwracając przy tym uwagę, aby nadzienie nie wypływało.
Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi
Mleko gotuję, studzę, a następnie łączę z jajkami.
Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi
Do ciasta dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszam za pomocą miksera.
Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi
Następnie przekładam naleśnik na talerz, pokrywam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki, a dopiero potem nakładam dwie łyżki dżemu z truskawek i rabarbaru, po czym rozprowadzam je za pomocą noża.