marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Naleśniki z masą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lekkie, smaczne danie na ciepłe dni. Truskawkowe szaleństwo. Doskonałe nie tylko na deser, ale i na obiad.

Naleśniki z masą truskawkową

Składniki:

Naleśniki z masą truskawkową

Składniki na ciasto naleśnikowe

Składniki na masętruskawkową

Sposób przygotowania:

Naleśniki z masą truskawkową

Ciasto naleśnikowe

Naleśniki z masą truskawkową
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem.

Do miski wrzucamy 2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 szklanki mleka i pół wody. Dodajemy odrobinę soli do smaku i 3 do 4 łyżeczek cukru oraz 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy mikserem na płynną konsystencję, jeśli będzie za gęsta możemy dolać jeszcze troszkę albo mleka albo wody.

Smażenie naleśników

Naleśniki z masą truskawkową
Naleśniki smażymy z dwóch stron na smalcu

Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną smalcu. Nie smażę naleśników na oleju, bo są wtedy za tłuste a smażone na smalcu są o wiele smaczniejsze. Tak więc smażymy naleśniki z dwóch stron i gotowe odstawiamy na bok.

Masa truskawkowa

Naleśniki z masą truskawkową
Całość dokładnie miksujemy blenderem.

1 kg truskawek świeżych wrzucamy do naczynia. Zalewamy dużym jogurtem naturalnym i dodajemy około 3 łyżek cukru. Oczywiście cukru może być więcej lub mniej w zależności jak słodkie lubimy. Całość dokładnie miksujemy blenderem tak aby masa nie była za rzadka.

Etap końcowy

Naleśniki z masą truskawkową
Naleśniki smarujemy masą truskawkową naleśniki i zawijamy.

Kiedy mamy przygotowaną masę i naleśniki przechodzimy do etapu końcowego. Smarujemy masą naleśnika i zawijamy.

ETAP 5:

Naleśniki z masą truskawkową
Naleśniki na talerzu polewamy również masą truskawkową.

Zwinięte naleśniki przekładamy na talerz i polewamy również naszą masą truskawkową. I gotowe można jeść. Czas przygotowania około pół godziny. Smacznego.