Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Naleśniki z japońskim nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wielbiciele maku i wigilijnych klimatów będą zadowoleni. Jak kutię czy makówki jada się zazwyczaj raz do roku to kto nam zabroni jeść naleśniki z makiem?

Naleśniki z japońskim nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z japońskim nadzieniem

 

  • Nadzienie:
  • 200 g suchego maku
  • 0,5 l mleka
  • 3 – 4 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki bakalii + 2 łyżki skórki z cytryny
  • 0,5 szklanki smażonych jabłek
  • granulowane otręby ze śliwką
  • Naleśniki:
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Naleśniki z japońskim nadzieniem
Mak dzień wcześniej zalewamy ciepłym mlekiem. Następnego dnia gotujemy do momentu aż się ziarnka będą rozcierać w palcach. Przekładamy na gęste sito aby usunąć nadmiar płynów. Mielimy dwukrotnie lub dokładnie miksujemy. Dodajemy jabłka i miód, mieszamy aby połączyć składniki. W zależności od konsystencji masy dodajemy kilka łyżek otrębów i pozostawiamy aby lekko namokły, a następnie miksujemy aby rozbić granulat. Na a koniec dodajemy bakalie. Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Na odrobinie tłuszczu smażymy cienkie placki. Po lekkim ostygnięciu nakładamy porcję nadzienia i składamy przeciwległe boki do środka, tworząc paczuszki. Przed podaniem posypujemy pudrem.
Naleśniki z japońskim nadzieniem
Ugotowany mak przekładamy na sito aby go dokładnie odsączyć.
Naleśniki z japońskim nadzieniem
Do zmiksowanego maku dodajemy jabłka i miód, słodycz można regulować w zależności od tego czy to będzie deser czy drugie danie.
Naleśniki z japońskim nadzieniem
Przed bakaliami dodajemy granulat ze śliwką, to nam pozwoli regulować konsystencję masy.
Naleśniki z japońskim nadzieniem
N przestudzone naleśniki nakładamy porcję nadzienie i składamy.