msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Naleśniki wspomnienie Bieszczad

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Modyfikacja dania z kuchni bojkowsko-łemkowskiej rodem z Bieszczad.Podobne,choć bez grzybów, jadłam w Przysłupie w Karczmie Brzeziniak.

Naleśniki wspomnienie Bieszczad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki wspomnienie Bieszczad

 

 

  • do nałożenia
  • 15 średniej wielkości grzybów (u mnie podgrzybki)
  • mięso z 3 ugotowanych pałek kurczaka (bez skóry)
  • 1 duża marchew ugotowana
  • 1 duża pietruszka ugotowana
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

 

  • do polania
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego bez cukru (oryginalnie była śmietana)
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśniki wspomnienie Bieszczad
Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe,wraz z olejem i odstawić. Na patelni rozgrzać olej i masło,włożyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę.Gdy się lekko zeszkli dołożyć oczyszczone i pokrojone w plasterki lub drobniej podgrzybki.Dusić chwilę razem. W tym czasie zetrzeć na średniodrobnej tarce jarzynowej marchew i pietruszkę a mięso obrane z kości pokroić w kostkę. Dołożyć całość na patelnię i na małym ogniu smażyć dalej. Włożyć koncentrat pomidorowy i zasmażyć wraz z grzybami i mięsem,po czym podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, ew. podlewając wodą,by farsz nie był za suchy. Na koniec osolić np.solą morską prosto z młynka i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczu (lub po swojemu). Na środku każdego naleśnika ułożyć wzdłuż pasek z nadzienia.Zawinąć do środka dwa boki i ułożyć na talerzu. Polać jogurtem naturalnym lub śmietaną i udekorować natką pietruszki. Danie jest smaczne,niedrogie i pozwala zagospodarować mięso i warzywa,które stanowią bazę np. do zup.Grzyby dodałam od siebie,bo akurat dziś je zebrałam i bardzo mi do tego dania pasowały.Wyszło mi 8 naleśników czyli 4 porcje obiadowe.
Naleśniki wspomnienie Bieszczad
Na oleju z masłem zeszklić cebulę,po czym dodać grzyby.
Naleśniki wspomnienie Bieszczad
Do patelni dołożyć starte warzywa,pokrojone mięso,koncentrat i trochę wody.
Naleśniki wspomnienie Bieszczad
Usmażyć naleśniki.Na każdym ułożyć pasek farszu.
Naleśniki wspomnienie Bieszczad
Zawinąć dwa boki naleśników do środka.Polać jogurtem lub śmietaną.