olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Naleśniki kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

idealne na obiad, naleśniki z kruchym ciastem smażone na słonince.

Naleśniki kruche

Składniki:

Naleśniki kruche

 

  • 150g mąki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. śmietany
  • 2,5 łyżki masła
  • 20g słoniny do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki kruche
Żółtka utrzeć z cukrem wymieszać ze śmeitaną, przesianą mąką, stopionym uprzednio masłem, dokładnie wyrobić ciasto. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną, wlać ciasto rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć z obu stron. Przed podaniem poczekać, aż wystygnąć, dodać nadzienie (np. dżem) i zwijać w rulonik.