mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Naleśniki Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze naleśniki jakie jadłam, przepis mojej mamy. Nie są cieniutkie, jak chusteczki, pyszne, puszyste!

Naleśniki Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki Joli

 

  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki Joli
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy mąkę i mleko. Jeżeli ciasto wydaje nam się za gęste bądź za rzadkie należy dodać mleka bądź mąki. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej wcześniej masy, mieszamy. Smażymy naleśniki z obydwu stron na lekko złoty kolor.
Naleśniki Joli
Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz mleko i mieszamy, np. mikserem
Naleśniki Joli
Masa nie może być ani za gęsta, ani za rzadka, lekko lejąca się.
Naleśniki Joli
Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia się składników.
Naleśniki Joli
Naleśnik po usmażeniu. Wyszło mi 6 naleśników. Moja patelnia ma średnicę 24 cm