Przepisy DORCI

Przepisy DORCI

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rogaliki rozpływają się w ustach ;) Są przepyszne, kruche i lekkie nawet po kilku dniach o ile zostanie coś ;)

Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci

 

  • 2 kostki twarogu półtłustego (40 dag)
  • 2 jajka
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 15 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki octu
  • mąka do podsypania
  • 1/2 kg marmolady wieloowocowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci
Do miski wrzucamy twaróg, jajka, masło, mąkę oraz sodę rozpuszczoną w occie. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto nie za grubo, wycinamy kwadraty, na każdy z nich wkładamy marmoladę, najlepiej na jeden z rogów, wtedy łatwiej się zawija i marmolada rozprowadza się równomiernie w rogaliku, no i zwijamy w rogaliki kopertówki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika po środku i pieczemy w temp 175 stopni C przez 20 minut do zrumienienia. Wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Rogaliki są kruche, nawet po kilku dniach o ile zostaną ;) Proszę zauważyć, że do ciasta nie dodaje się cukru. Z takiego przepisu mi wyszło 90 rogalików kopertówek ;) (na 3 blaszki do piekarnika). Życzę smacznego!!! ;)
Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci
Do miski wrzucamy twaróg, jajka, masło, mąkę oraz sodę rozpuszczoną w occie.
Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci
Całość zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto na 20 minut
Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci
Następnie rozwałkowujemy ciasto nie za grubo, wycinamy kwadraty,
Najlepsze rogaliki lekkie wg Dorci
na każdy z nich wkładamy marmoladę, najlepiej na jeden z rogów, wtedy łatwiej się zawija i marmolada rozprowadza się równomiernie w rogaliku, no i zwijamy w rogaliki kopertówki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika po środku i pieczemy w temp 175 stopni C