akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Najlepszy sernik owocowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeden z lepszych serników jakie jadłam! Bardzo wysoki, z masą owocową, polany polewą. Idealny na przyjęcia urodzinowe, jak i również inne imprezy. Gwarantuje- goście będą zachwyceni. Polecam!

Najlepszy sernik owocowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najlepszy sernik owocowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki mąki (niepełne)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • Wkładka serowa:
  • 600 g. zmielonego sera białego w temperaturze pokojowej
  • 200 g. cukru pudru;
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g. masła w temperaturze pokojowej

 

  • Masa owocowa:
  • 1 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

 

  • Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g. masła

 

  • Polewa:
  • 100 g. mlecznej/ gorzkiej czekolady
  • 30g. masła
  • 1 łyżka mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Najlepszy sernik owocowy
1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Biszkopt ciemny: Zrobić tak samo jak pierwszy, a część mąki zastąpić 2 łyżkami kakao. 3. Wkładka serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 35x24 cm. Piec w 180 st.C około 40 minut. Wyjąć i ostudzić. 4. Masa owocowa: Truskawki zmiksować na puree, zagotować, następnie wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić. 5. Masa budyniowa: 400ml. mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Ugotować budyń, a następnie pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. 6. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. 7. Kolejność: Biszkopt jasny, ½ masy budyniowej, wkładka serowa, masa budyniowa, masa owocowa, biszkopt ciemny, polewa czekoladowa. Schłodzić do stężenia. Smacznego!



Przepis znaleziony na blogu Sprawdzone Przepisy Misiaczka.
Najlepszy sernik owocowy
Schłodzony w lodówce pyszny owocowy sernik.