luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Nadziewany indyk z piekarnika

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polecamy pieczonego indyka nadziewanego jabłkiem, cebulą i selerem

Nadziewany indyk z piekarnika

Składniki:

Nadziewany indyk z piekarnika

 

  • Indyk o wadze ok. 5 kg. (u mnie zamrozony)
  • Skladniki na nadzienie:
  • 1 duze jablko np. boskop
  • 1 duza cebula
  • 2 lodygi selera
  • 0k.70 gram masla
  • ½ lyzeczki soli
  • ½ lyzeczki vegety
  • Pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka soku pomaranczowego
  • ½ szklanki bulionu (wymieszalam 1lyzke bulionu sypkiego w goracej wodzie)
  • Sol
  • 4 lyzki stopionego masla

 

Sposób przygotowania:

Nadziewany indyk z piekarnika
Indyk wyciagnac z zamrazalnika ok. 36 godzin przed pieczeniem i odmrazac w chlodnym miejscu, tam gdzie nie mamy zalaczonych kaloryferow. Po ok. 12 godzinach indyk umyc, wytrzec i natrzec sola wewnatrz i na zewnatrz, odstawic w chlodne miejsce. Jablko i seler umyc, pociac w kawalki, cebule obrac i pokroic w cwiartki, wymieszac z miekkim maslem, dodac sol, vegete i pieprz . Nadzienie wlozyc w otwor indyka, ktory nastepnie zamknac np. szpikulcami do zrazow. Caly indyk jeszcze raz posolic wlozyc do naczynia zaroodpornego i piec 10 min. w temp. 220°C. Nastepnie zmniejszyc temp. Do 180 stopni. Indyka piec ok.4 godzin ciagle polewajac bulionem wymieszanym z sokiem pomaranczowym i stopionym maslem. W czasie pieczenia co jakis czas blache z indykiem odwracalam, bo moj piekarnik podpala od tylu. Po 2 ½ godzinach pieczenia obrocilam calkowicie indyka „do gory nogami“ tak, zeby i z drugiej strony sie ladnie zarumienil. Indyk wyszedl bardzo smaczny i soczysty, a sos z niego mial niesamowicie pyszny smak. Slicznie dziekuje Elzbiecie8960 za rade w sprawie nadzienia i pieczenia indyka:)