Dracula

Dracula

Kucharz
[Przepisów: 6]

Nadziewany ananas -mandaryn-

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka słodko-słona jest doskonałą przystawką na uroczyste przyjęcie.

Nadziewany ananas -mandaryn- Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewany ananas -mandaryn-

 

  • 5g suszonych grzybów
  • sól
  • 500g piersi z indyka
  • curry w proszku
  • 7 łyżek oleju
  • 1 ananas
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 puszka kiełków soi
  • 1/2 pęczka młodej cebuli
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 4 łyżki soku z mandarynek
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 10g imbiru
  • cukier
  • 2 łyżki syropu imbirowego

Sposób przygotowania:

Nadziewany ananas -mandaryn-
Grzybki namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować. Ugotowane grzyby odsączyć na sitku. Umyć i wytrzeć do sucha pierś z indyka, posypać curry. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i usmażyć na nim mięso ze wszystkich stron; dolać trochę wody i dusić około 25 min pod przykryciem. Następnie mięso wyjąć, osuszyć i odłożyć do ostygnięcia, potem pokroić w paski. Odkroić ostrym nożem kawałek ananasa, następnie wykroić miąższ i wyjąć zdrewniałą część. Miąższ drobno pokroić. Odlać sok z mandarynek i kiełków, z mandarynek zachować na później. Cebulkę pokroić w krążki. Obrać imbir i drobno posiekać. Wymieszać sok cytrynowy i mandarynkowy, dodać śmietanę, imbir, syrop imbirowy, sól , cukier i resztę oleju. Wszystkie składniki zmieszać z przygotowaną marynatą, nałożyć do ananasa i odstawić na chwilę.
Nadziewany ananas -mandaryn-
Ananasa wydrążyć, miąższ i resztę warzyw pokroić w kosteczkę.
Nadziewany ananas -mandaryn-
Indyka ugotować i pokroić w paseczki, imbir drobniutko posiekać.
Nadziewany ananas -mandaryn-
Przygotować marynatę z soku cytrynowego, mandarynkowego, śmietany, imbiru, syropu imbirowego i przypraw.
Nadziewany ananas -mandaryn-
Wymieszać składniki z marynatą i odstawić na jakiś czas.

Tagi:

grzyby indyk