paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Nadziewane rogaliki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki wychodzą znakomite

Nadziewane rogaliki drożdżowe

Składniki:

Nadziewane rogaliki drożdżowe

 

  • 50g drożdży,
  • 4łyżki cukru,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 3 jaja,
  • 125g miękkiej margaryny,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1opak.cukru waniliowego,
  • 1opak. budyniu waniliowego,
  • 550ml mleka,
  • 1 słoiczek musu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Nadziewane rogaliki drożdżowe
Drożdże połączyć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym po czym zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętych drożdży dodać śmietanę,margarynę, 2 jajka i mąkę tortową. Zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Budyń i pozostały cukier wymieszać i ugotować w 0,5 l mleka. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć po 8 trójkątów. 4 trójkąty nadziewać musem jabłkowym i 4 trójkąty schłodzonym budyniem. Zawinąć na rogaliki. Rogaliki układać na blaszce,posmarować rozkłóconym jajkiem i pozostałą resztą mleka. Piec w temperaturze150 C przez około 20 minut na złoty kolor.