Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewana duszona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszona wieprzowa łopatka bez kości z nadzieniem z kiełbasy zwyczajnej, czerwonej cebuli i świeżej bazylii.

Nadziewana duszona łopatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana duszona łopatka

 

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 70 g kiełbasy zwyczajnej
  • 70 dkg wieprzowej łopatki bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy grill pikantny
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku paprykowych
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 łyżeczek oleju do marynaty
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nadziewana duszona łopatka
Cebulę pokroić w drobną kostkę, bazylię posiekać, kiełbasę pokroić w małą kostkę. Wszystko wymieszać. W mięsie zrobić otwór za pomocą ostrego noża. W powstałą dziurę nałożyć przygotowane nadzienie. Czosnek posiekać. Dodać do niego zioła, przyprawy i 6 łyżeczek oleju. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nadziane mięso i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie w brytfannie rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim zamarynowane mięso. Do zrumienionego mięsa wlać 3 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gotową łopatkę podzielić na porcje.
Nadziewana duszona łopatka
Nadzienie przygotowane z kiełbasy zwyczajnej czerwonej cebuli i świeżej bazylii.
Nadziewana duszona łopatka
Przygotowane nadzienie nałożone do środka mięsa.
Nadziewana duszona łopatka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Nadziewana duszona łopatka
Nadziana łopatka dokładnie pokryta przygotowaną marynatą.