SUPERPRZEPIS

Nadziewany pstrąg w boczku z selerowymi frytkami

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Nadziewany pstrąg w boczku z selerowymi frytkami Więcej zdjęć (3)

Kołderka z boczku, która otula rybę nadaje jej nie tylko fajnego wyglądu, ale także strawią, że pstrąg nie wysycha i nabiera pysznego smaku.

Składniki:

Nadziewany pstrąg w boczku z selerowymi frytkami

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Nadziewany pstrąg w boczku z selerowymi frytkami

ETAP 1

Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami
Przygotowujemy rybę, czyli myjemy i przyprawiamy

RYBY:
Przepłukane i osuszone ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Jak kto woli, możemy odciąć głowy (tak jak u mnie).


Rybę po wierzchu i w środku nacieramy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami
Przygotowane składniki nadzienia łączymy ze sobą

Pomidory kroimy w paseczki, oliwki przekrawamy na połowę, ser feta kroimy w kostkę.

Rozdrobnione składniki łączymy z natką pietruszki.

ETAP 3

Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami
nadzieniem wypełniamy przygotowane ryby

Gotową sałatką wypełniamy środki ryb.

ETAP 4

Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami
Owinięte w boczek ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego

Każdą z ryb owijamy 2 plasterkami boczku (jeśli mamy krótkie plasterki musimy użyć ich więcej). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim ryby.

Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w 180°C.

ETAP 5

Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami
pokrojony seler przyprawiamy i wkładamy do piekarnika

SELEROWE FRYTKI:
Między czasie seler obieramy, kroimy w słupki, przekładamy do naczynia do zapiekania, skrapiamy olejem i oprószamy przyprawami do smaku.

Gdy ryby będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą by nie straciły temperatury, a w ich miejsce do piekarnika wkładamy seler.

Frytki pieczemy około 10 minut.


Tagi:

danie ryba