agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Norweski chleb z solą morską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny mięsisty i wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Idealny na śniadanie dla całej rodziny. Polecam.

Norweski chleb z solą morską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Norweski chleb z solą morską

 

Sposób przygotowania:

Norweski chleb z solą morską
Do garnka przelewamy mleko oraz wodę, dodajemy brązowy cukier. Całość delikatnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczeniu cukru. Ściągamy z palnika, wsypujemy drożdże i mieszamy. Przykrywamy pokrywką na ok 10-15 minut. W tym czasie płyn powinien się spienić. W osobnej misce mieszamy mąki, sól morską oraz kminek ( kminek można pominąć). Wlewamy spieniony płyn i wyrabiamy dość gęste ciasto. Ja wyrabiałam za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto będzie lepkie i nie należy podsypywać go mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinkę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją obecność. Ciasto przełożyć na blaszkę i uformować bochenek, proponuję uformować węższy, gdyż może się lekko rozlać. Odstawić na 30 minut. Ponacinać w kilku miejscach nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni. Piec 30-40 minut. Chleb powinien być ładnie brązowy, a postukany od spodu wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce. Smacznego :)
Norweski chleb z solą morską
w garnku podgrzać mleko wodę oraz cukier brązowy
Norweski chleb z solą morską
wyrobone ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
Norweski chleb z solą morską
ciasto po około godzini epowinno podwoić swoją objętość
Norweski chleb z solą morską
na blaszce wyłożonej papierem uformować bochenek

Tagi:

chleb pieczywo