PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Mus jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

łatwy w przygotowaniu, pyszny mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Składniki:

Mus jabłkowy

 

  • 1000 g jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 2 łyżeczki pokrojonej w paski skórki pomarańczowej
  • 1 Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, przełożyć do garnka, wsypać cukier żelujący, dodać skórkę pomarańczową, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 minut. Garnek zestawić z ognia. Jabłka ostudzić, a następnie zmiksować przystawką do rozdrabniania. Zagotować ponownie, nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, ułożyć do góry dnem.