monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Muffinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne czekoladowe bez czekolady muffinki przygotowane na bazie buraka to dobra propozycja dla osób liczących kalorie tak jak ja, zapraszam:)

Muffinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Muffinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną

ETAP 1:

Mufinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną
żółtko zmiksować na jasny krem z cukrem

Wymieszać w misce przesianą mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.

Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć na jasny i puszysty krem z cukrem brzozowym.

ETAP 2:

Mufinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną
do wymieszanego ciasta dodać startego buraka i żurawinę

Do utartych żółtek dodawać na przemian mleko i suche składniki, połączyć mikserem.

Startego na małych oczkach buraka dodać do ciasta. Dodać także żurawinę i dobrze wymieszać.

ETAP 3:

Mufinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną
Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby piana nie opadła

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć ją delikatnie z ciastem.

ETAP 4:

Mufinki brownie z jabłkiem i suszoną żurawiną
ciastem napełnić foremki dodać jabłko i piec w 180 st

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć po łyżce ciasta.

Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry ( razem ze skórką).

Każdy plasterek wbić w środek ciasta. Piec w 180 st około 30 minut ( do suchego patyczka). Smacznego!