Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Muffiny jabłkowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne muffiny dla osób stęsknionych za smakiem szarlotki.

Muffiny jabłkowe z kruszonką

Składniki:

Muffiny jabłkowe z kruszonką

 

  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • mąka pełnoziarnista - 3/4 szklanki
  • otręby owsiane - 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mleko - 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 średnie
  • masło rozpuszczone - 40 gram
  • jabłko - 1 duże lub 2 średnie
  • Kruszonka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • masło - 30 gram

Sposób przygotowania:

Muffiny jabłkowe z kruszonką
1. Przygotowujemy dwie miski - jedną na składniki suche i drugą na składniki mokre. 2. W większej z misek mieszamy składniki suche, czyli mąki, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy także cynamon. 3. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre - najpierw jajko. następnie mleko i jogurt, na końcu przestudzone już lekko rozpuszczone masło. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 5. Przygotowujemy formę na muffiny/foremki silikonowe/sztywne papilotki, zależnie czego używamy. Pamiętajmy, by posmarować folię masłem i wysypać bułką tartą/otrębami, jeśli nie używamy papilotek. 6. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na małą kosteczkę. 7. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, chwilę mieszając. Dodajemy jabłko i mieszamy aby jego kawałki zatopiły się w cieście. 8. Ciastem wypełniamy foremki do pełnej wysokości (muffiny nie rosną wysokie). 9. Przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki na nią łącząc aż powstaną grudki. Posypujemy muffiny. 10. Pieczemy około 20-25 minut.