agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Muffinki słone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki na słono z pieczarkami i cebulą

Muffinki słone

Składniki:

Muffinki słone

 

Sposób przygotowania:

Muffinki słone
Pszenną mąkę należy przesiać do miski, dodać drożdże, posypać szczyptą cukru i soli i zalać ciepłym mlekiem. wymieszać składniki, przykryć lnianą ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po wyrośnięciu dodać olej i letnią wodę. Wyrobić elastyczne ciasto o delikatnej i gładkiej strukturze i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przygotować nadzienie, w tym celu cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać posiekaną natkę pietruszki. Podlać lekko wodą i poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli i pieczarek. Doprawić według uznania pieprzem, chili. Ciasto dobrze podsypać mąką i rozwałkować na około 3 cm, wykrawać kółka za pomocą szklanki. Wyłożyć farsz na koła i zlepiać bułeczki w jedną całość, następnie posypać serem żółtym. Muffinki wkładać do foremek do pieczenia babeczek lub muffinek. Piec około 30 minut w temperaturze około 200-210 stopni C.