SUPERPRZEPIS

Muffinki czekoladowo-cytrynowe

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Muffinki czekoladowo-cytrynowe Więcej zdjęć (3)

Przepyszne muffinki czekoladowo-cytrynowe,wilgotne i miekkie

Składniki:

Muffinki czekoladowo-cytrynowe

 

  • 2 i pol szklanki maki tortowej

 

  • pol szklanki cukru

 

  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

 

  • 150-200 g ciemnej czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

 

 

  • pol szklanki oleju

 

  • pol sloiczka Lemon curd(u mni sloiczek 325 g)

 

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowo-cytrynowe
Wszystkie skladniki suche wymieszac w misce(maka,cukier,proszek,soda).Czekolade wraz ze szklanka mleka roztopic w rondelku.Do rozpuszczonej czekolady dodac reszte mleka,jajka i bilako,olej-wszystko dokladnie wymieszac i polaczyc z suchymi skladnikami.Forme do muffinow wylozyc papilotkami.Do kazdej wlac delikatnie troche ciasta,na ciasto nalozycv pol lyzeczki lemon curd i zalac znowu ciastem do 3/4 wysokosci papilotek.Wstawic do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok.30 min.Smacznego:)
Muffinki czekoladowo-cytrynowe
Na mniejsza czesc ciasta nakladamy lemon curd i przykrywamy pozostala czescia ciasta
Muffinki czekoladowo-cytrynowe
Lemon curd delikatnie rozplynie sie podczas pieczenia,ciasto nabierze dwoch kolorow