misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Muchomorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

moje muchomorki są jadalne więc polecam,nie tylko dla teściowej;-))))

Muchomorki

Składniki:

Muchomorki

 

  • CIASTO:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 16 dag mąki pszennej
  • 9 dag maki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 5 dag mielonych migdałów
  • DO DEKORACJI:
  • 25 dag cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • białe pastylki czekoladowe
  • długie cienkie żelki w kolorze zielonym (ala makaron)

 

Sposób przygotowania:

Muchomorki
Czekoladę zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem, całymi jajkami i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Wlać mleko i ucierać jeszcze przez chwilę. Na koniec wyspać czekoladę i migdały, dokładnie wymieszać.
2 niepolewane gliniane doniczki o średnicy 14 i 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo natłuścić. Wlać przygotowane ciasto. Piec w temp 170-190stC przez 45 minut mniejsze ciasto i 60 minut –większe ciasto. Po upieczeniu ciasta zostawić w formach na 5-10 minut, a następnie ostrożnie wyjąć na deskę kuchenną. Usunąć papier, wystudzić.
Z obu ciast odciąć w poprzek grube plastry na szerszym końcu i lekko je wydrążyć.
Cukier puder przesiać przez sitko. 10 dag cukru utrzeć z 2-3 łyżkami ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika. Przygotowanym lukrem smarować kapelusze muchomorów, do wilgotnej polewy przykleić białe pastylko czekoladowe.
Pozostałe kawałki ciasta, tworzące trzonki grzybów, ustawić na dużym talerzu, cieńszym końcem do góry i ew jeszcze je skrócić.
Resztę cukru pudru utrzeć z 2-3 łyżkami ciepłej wody, polukrować trzonki, przyklejać przygotowane kapelusze. Wokół grzybów ułożyć splątane zielone żelki, tak by powstała trawa.