zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Młoda kapusta z boczkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

kapusta do gulaszu lub mięs bez sosu

Młoda kapusta z boczkiem i cebulą

Składniki:

Młoda kapusta z boczkiem i cebulą

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 300 g wędzonego boczku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szk rosołu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 ( opcjonalnie )
  • 1 łyżka masła ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z boczkiem i cebulą
Kapustę opłukać, bo młoda często ma drobinki piasku. Posiekać ją ale nie za drobno i wrzucić do garnka. Zalać rosołem i gotować bez przykrycia prawie do miękkości. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw na patelni podsmażyć boczek, potem dodać cebulę i wszystko zrumienić. Potem zawartość patelni dodać do kapusty, wsypać posiekaną natkę i doprawić do smaku. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i chwilę przesmażyć a potem zasmażkę dodać do kapusty i zagęścić nią kapustę i zagotować. Jeżeli wolimy kapustę czystą możemy krok zasmażki pominąć.

Tagi:

kapusta