msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Miruna pod szpinakiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Córka jadła w Kielcach mirunę z mozzarellą i poprosiła o podobną w domu.Dodałam szpinak i prażoną cebulkę.Pysznie było.

Miruna pod szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna pod szpinakiem i mozzarellą

 

 

Sposób przygotowania:

Miruna pod szpinakiem i mozzarellą
Ryby umyłam i dokładnie osuszyłam.Posoliłam i opieprzyłam pieprzem ziołowym.Wstawiłam do lodówki. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wrzuciłam zamrożony szpinak.Przecisnęłam przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyłam.Wlałam białe,wytrawne wino i dusiłam do odparowania płynu.Doprawiłam solą i pieprzem. Jajka rozkłóciłam w miseczce.Na talerz wsypałam panierkę z wymieszanych ze sobą mąki kukurydzianej i bułki tartej. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Ryby panierowałam w jajku a następnie w wymieszanej panierce i wkładałam na rozgrzany tłuszcz.Smażyłam z obu stron.Dzięki mące kukurydzianej rybka ma ładny,żółty kolor i jest chrupiąca. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 200 stopni (góra dół ). Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyłam ryby.Na każdej ułożyłam porcję szpinaku a na niej plasterki mozzarelli.Wstawiłam do piekarnika na ok.20 minut. Gotową rybę ostrożnie wyjęłam z piekarnika i posypałam prażoną cebulką.
Miruna pod szpinakiem i mozzarellą
Ryby oczyścić,przygotować panierkę i jajka.
Miruna pod szpinakiem i mozzarellą
Rozgrzać olej na patelni i wkładać na nią opanierowane ryby.
Miruna pod szpinakiem i mozzarellą
Usmażone z obu stron ryby wyłożyć na blaszkę .
Miruna pod szpinakiem i mozzarellą
Na każdej rybce ułożyć porcję szpinaku i sera mozzarella i zapiec.