mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Mieszanka sałat z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała sałatka dla wielbicieli owoców morza.Nisko kaloryczna.

Mieszanka sałat z krewetkami

Składniki:

Mieszanka sałat z krewetkami

 

  • 50 dag liści(szpinaku,botwiny,rukoli,sałaty)
  • 25 dag krewetek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 kostka bulionu rybnego lub warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 8 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania:

Mieszanka sałat z krewetkami
Krewetki oczyścić i umyć. W garnku zagotowac niewielką ilość wody, wymieszać z kostka bulionową oraz trzema przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz dużą szczyptą oregano. Dolać 150 ml białego wina, sól,pieprz.Wrzucić krewetki i gotować pod przykryciem pare minut.Osączyć.Z pozostałego wina, dwóch łyżek oliwy, przeciśniętych 3 ząbków czosnku oraz szczypty soli zrobić marynatę.Zalewamy nią krewetki przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Liście myjemy, osuszamy. Układamy na dużym talerzu. Przygotowujemy sos: do octu dodajemy szczyptę soli, mieszamy aby sie połączyły.Dodajemy resztę czosnku, nieco pieprzu i polwamy powstałym sosem nasze liście na talerzu.Na to nakładamy nasze krewetki (na całość lub z brzegu).Smacznego.