Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mielone z dynią i szczypiorkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kotlety mielone z dodatkiem dyni, szczypiorku i smażonej cebulki są kolorowe i pyszne, po prostu rewelacyjne.

Mielone z dynią i szczypiorkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone z dynią i szczypiorkiem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 10-15 dag dyni Hokkaido
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1/3 szkl mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Mielone z dynią i szczypiorkiem
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajko, dynię, odciśniętą bułkę, czosnek, posiekany szczypiorek, cebulę i przyprawę do mięsa mielonego ( można dodać 1-2 łyżki bułki tartej). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Z masy mięsnej formować owalne, kotleciki, obtaczać w bułce tartej, tępą stroną noża zrobić kratę i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Mielone z dynią i szczypiorkiem
Do mięsa wsypać startą na tarce o dużych oczkach dynię.
Mielone z dynią i szczypiorkiem
Do mięsa dodać wszystkie przygotowane składniki.
Mielone z dynią i szczypiorkiem
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Mielone z dynią i szczypiorkiem
Formować owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Mielone z dynią i szczypiorkiem
Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Tagi:

dynia