powirka

powirka

Kucharz
[Przepisów: 24]

Metrowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na metrowca znalazłam w gazecie. Przy każdej okazji z miłą chęcią go robię.

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
Ubijamy pianę z białek na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem. Miksując dodajemy wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Pieczemy w dwóch blachach keksowych ( długość blachy 35 cm) w 180 stopniach C 35-40 minut. Studzimy ciasto.
Składniki na krem (bez margaryny) gotujemy jak budyń. Miksujemy margarynę i dodajemy po łyżce zimny budyń, aż uzyskamy odpowiednią masę kremową.
Obydwa ciasta kroimy w kromki o grubości około centymetra, smarujemy z jednej strony kromki, łączymy na przemian jasną i ciemną kromkę. Ciasto polać polewą. Metrowa należy kroić nieco na ukos.