jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Maślano- czekoladowe rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Maślane ciasto plus czekoladowe nadzienie daje pyszne połączenie. Rogaliki polecam na słodką przekąskę.

Maślano- czekoladowe rogaliki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślano- czekoladowe rogaliki

CIASTO:

  • 300 gram mąki,
  • 300 gram sera ricotta,
  • 280 gram masła 82% tłuszczu,
  • Szczypta proszku do pieczenia,

NADZIENIE

  • Ok 100 gram mlecznej czekolady

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Maślano- czekoladowe rogaliki

ETAP 1

Maślano- czekoladowe rogaliki
Przygotowane ciasto wałkujemy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz masło. Składniki razem siekamy, by rozdrobnić masło. W dalszej kolejności dodajemy serek. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,4 cm.

ETAP 2

Maślano- czekoladowe rogaliki
Na przygotowane trójkąty wykładamy czekoladę

Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10 cm. Pasy dzielimy na trójkąty.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub ścinamy nożem, by powstały wiórki.

ETAP 3

Maślano- czekoladowe rogaliki
Formujemy zgrabne rogaliki

Na każdy wydzielony trójkąt wykładamy rozdrobnioną czekoladę. Formujemy rogaliki, rolując trójkąty od podstawy.

ETAP 4

Maślano- czekoladowe rogaliki
Przed pieczeniem rogaliki smarujemy białkiem

Uformowane rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy białkiem.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przestudzone dekorujemy rozpuszczoną białą i mleczną czekoladą.