Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Maślane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pulchne, maślane bułeczki idealne na II śniadanie do szkoły, na podwieczorek ze szklanką mleka i odrobiną dżemu. Długo pozostają świeże.

Maślane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki
Do misy robota wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wbić jajko i żółtko, roztrzepać. 

Masło rozpuścić i wlać letnie do misy. Na koniec wsypać mąkę i 2 szczypty soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić. Podzielić na 12 kawałków, uformować okrągłe bułeczki. 

Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.

Wystudzić na kratce.  
Maślane bułeczki
do misy robota wlać mleko, dodać drożdże, cukier, wymieszać, dodać jajko i żółtko
Maślane bułeczki
masło wrzucić do kubka i rozpuścić, wlać do misy
Maślane bułeczki
na koniec dodać mąkę i szczyptę soli, zagnieść ciasto
Maślane bułeczki
uformować bułeczki, ułozyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia