Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Masło kurkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smakowy rarytas . Uszlachetni wiele potraw . Warto pokusić sie o zrobienie .Używam do drobiu , ryb , grillowanych mięs , sosów , zup

Masło kurkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masło kurkowe

 

  • 1 kg kurek
  • 2,5 kostki masła ( z największą zawartością tłuszczu jak się da - żadne mixy czy śmietankowe)
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Masło kurkowe
Kurki oczyścić - umyć w zimnej wodzie ( szybko by nie nasiąkły wodą ) . Rozsypać na papierowych ręcznikach kuchennych i osuszyć ( ja zostawiam po prostu by sobie spokojnie obeschły. Na bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać pół kostki masła i wrzucić kurki. Ja nie kroję ich bo potem i tak będą rozdrabniane więc szkoda czasu. Smażyć mieszając aż odparuje sok który puściły i lekko się zrumienią .Trwa to ok. 15 minut na średnim gazie . W trakcie smażenia lekko posolić. Dołożyć jeszcze pół kostki masła - doprowadzić do rozpuszczenia i smażyć 5 minut. Zdjąć z patelni do jakiegoś pojemnika i zostawić do ostygnięcia - w trakcie mieszać by masło nie osiadło na dnie a raczej oblepiało kurki. Kurki zmiksować na ,, strzępki " w Rozdrabniaczu lub Robocie ( lub zmielić na grubym sicie maszynki do mięsa ). Utrzeć z resztą miękkiego masła ( 1,5 kostki ) Uformować wałki - mnie z tej porcji wyszło 4 średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10-12 cm . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki no ok. 6 godzin. Wyjąć - odwinąć i kroić nożem na plasterki grubości ok. 1 cm .Z tej porcji wyszło 30 porcji. Każdy zawinąć w osobny kawałek folii spożywczej . Przechowywać w zamrażarce . Przed podaniem wyjmować ok. 2 godzin wcześniej by masło zrobiło się plastyczne i topiło położone np. na gorącym kotlecie natychmiast.
Masło kurkowe
Kurki umyć - oczyścić- osuszyć i przygotować do smażenia
Masło kurkowe
Kurki ( nie muszą byc krojone) usmażyc na maśle
Masło kurkowe
Ostudzone usmażone kurki zmielić -utrzeć z masłem-uformować wałki
Masło kurkowe
Zamrozone wałki( po 6 godzinach) pokroić na plastry i zawinięte kazdy osobno trzymać w zamrażarce