eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowany boczek Eli z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tym razem upiekłam na grillu świeży boczek który był marynowany w bejcy przez 12 godzin. Wszystkim bardzo smakował.

Marynowany boczek Eli z grilla

Składniki:

Marynowany boczek Eli z grilla

mięso

  • 2 kg świeżego chudego boczku

bejca

Sposób przygotowania:

Marynowany boczek Eli z grilla

przygotowanie boczku

Marynowany boczek Eli z grilla
Boczek pokroić w 1 cm paski i każdy przekroić na pół.

Boczek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić boczek w poprzek na 1 centymetrowe paski. Każdy pasek boczku przekroić na pół.

przygotowanie mokrych składników bejcy

Marynowany boczek Eli z grilla
Przygotować olej,sos chill i ocet cherry.

Przygotować mokre składniki olej, sos chili słodko ostry i ocet cherry.

przygotowanie suchych składników bejcy

Marynowany boczek Eli z grilla
Przygotować przyprawę do żeberek, paprykę słodką, czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Przygotować suche składniki:przyprawę do żeberek, paprykę słodką, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

marynowanie boczku

Marynowany boczek Eli z grilla
Boczek marynować 12 godzin i usunąć marynatę.

Połączyć suche składniki bejcy z mokrymi i dokładnie wymieszać.

Boczek posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć boczek i usunąć marynatę.

grillowanie boczku

Marynowany boczek Eli z grilla

Oczyszczony z marynaty boczek ułożyć na metalowych tackach i grillować z obu strun aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. Smacznego!


Tagi:

grill boczek