Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Marchewka pomarańczowa :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z kuchni angielskiej .Bardzo smaczna .

Marchewka pomarańczowa :

Składniki:

Marchewka pomarańczowa :

 

  • 3 duże marchewki
  • 1 mała pomarańcza ( zamiast pomarańczy można użyć 1 czubata łyżeczkę konfitury
  • z gorzkich pomarańczy – takiej ze skórką )
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku pomarańczowego ( nie słodzonego )
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Marchewka pomarańczowa :
Obrać marchewkę i pokroić w równej grubości słupki. Zalać woda zmieszaną z sokiem. Włożyć wyszorowaną i przeciętą na pół pomarańczę ze skórką ( lub konfiturę ). Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut ( marchew w soku gotuje się wolno ). Odcedzić – wyrzucić połówki pomarańczy. Dodać masło . Doprawić szczyptą soli. Chwilę ogrzewać by marchew pokryła się masłem .

Tagi:

marchewka