justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Małopolski sznycel mielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone często wykonuje się również z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka

Małopolski sznycel mielony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Małopolski sznycel mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Małopolski sznycel mielony
Mięso wkładamy do miski dodajemy do niego 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy pieprz i sól według smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę wyrabiamy. Potem wlewamy ¼ szklanki wody i jeszcze wyrabiamy. Dzięki temu kotlety po usmażeniu będą bardzo soczyste i miękkie. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej formując kotlety. Na patelni rozgrzewany tłuszcz i smażymy kotlety około 5- 7 minut z każdej strony .Podajemy z ziemniakami i surówką . .Można też podawać z jajkiem sadzonym na górze i posypać posiekanym szczypiorkiem .Smacznego !!!
Małopolski sznycel mielony
Mięso przyprawiamy i dodajemy pozostałe składniki
Małopolski sznycel mielony
Wmisce dokładnie wyrabiamy mięso i dodajemy wodę
Małopolski sznycel mielony
Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce
Małopolski sznycel mielony
Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor