SUPERPRZEPIS

"Malinowy Król"

  • 3
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 11
"Malinowy Król"

Tak posmakowało mi ciasto w ulubionej cukierni, że postanowiłam sama odtworzyć jego smak w domu. Nieskromnie powiem, że wyszło nawet pyszniejsze...

Składniki:

"Malinowy Król"

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki
  • szkl cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 60g płatków migdałowych

Krem:

  • 1l śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Dodatkowo:

  • 500 g malin
  • galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

"Malinowy Król"

1

"Malinowy Król"
Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia w foremkach 24x36cm

Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2 formy (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć.

2

"Malinowy Król"
Upiec 2 jednakowe placki, ostudzić i zdjąć papier

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st.

3

"Malinowy Król"
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając żelatynę

Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.

4

"Malinowy Król"
Na masę śmietankową wylać galaretkę z malinami

Na jeden spód wyłożyć połowę śmietanki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Wylać galaretkę wymieszaną z malinami, odstawić do lodówki aby zastygła. Na maliny wyłożyć resztę śmietanki, na wierzch ułożyć ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.