dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Malinowy chlebek na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ucierane ciasto z dodatkiem kefiru i z wmieszanymi w środek malinami. Dzięki dodatkowi brązowego cukru zyskuje lekko karmelowy smak i piękny złoty kolor. Wilgotne od użytego do ciasta kefiru i malin.

Malinowy chlebek na kefirze

Składniki:

Malinowy chlebek na kefirze

ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 zaokrąglona łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 150-200 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Malinowy chlebek na kefirze
Do miski wsypać mąkę, brązowy cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać kefir i olej, wbić jajko, krótko zmiksować na jednolite ciasto.

Wsypać maliny, delikatnie wymieszać łyżką.

Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec :do suchego patyczka", ok. 50 minut. 

Tagi:

owoce ciasto