Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można kupić gotową masę makową w puszce

Makowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
CIASTO
Przygotować rozczyn z drożdży, rozetrzeć je w naczyniu z 1 łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w cieple.
Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i lśniące.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na prostokąt.
NADZIENIE
Mak zemleć w maszynce do mielenia mięsa, zalać wrzącym mlekiem .
Odcedzić, dodać resztę składników.
Posmarować ciasto ciepłą masą makową, zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w 180 stop.
Gotowy makowiec posypać cukrem pudrem
Makowiec
Ciasto drożdżowe podczas wyrośnięcia,następnie zostanie rozwałkowane na prostokąt
Makowiec
Makowiec upieczony, ostudzony, obsypany cukrem pudrem