Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna zapiekanka z makaronu rurki z podsmażonym mięsem mielonym z nutą orientalną, wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim, z dodatkiem podsmażonych pieczarek i żółtego sera.

Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso, zioła i przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać pół szklanki śmietany, wymieszać, zagotować. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem. 10 dkg sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać. Dodać do nich ser i resztę śmietany, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron rozłożyć w dużym naczyniu do zapiekania. Makaron polać przygotowanym sosem jajecznym. Ułożyć na nim mięso i pieczarki. Resztę sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na wierzchu zapiekanki. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Podawać np. z ketchupem. 
Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Makaron ugotowany w osolonej wodzie a następnie odcedzony.
Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Mięso zioła i przyprawy dodane do zeszklonej cebuli.
Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Rozłożony w naczyniu do zapiekania makaron polany sosem jajecznym.
Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Mięso i podsmażone pieczarki rozłożone na makaronie.