Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Makaron do rosołu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Makaron samodzielnie zrobiony jest na pewno najsmaczniejszy.

Makaron do rosołu

Składniki:

Makaron do rosołu

 

Sposób przygotowania:

Makaron do rosołu
Wysypujemy około 5 dużych czubatych łyżek mąki na stolnicę i tworzymy kopiec z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Średniej długości nożem zagarniamy mąkę do środka i siekamy mieszając jaja z mąką. Gdy jaja i mąka "mniej więcej" są połączone, dalej zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, robimy w nim dziurkę i wlewamy przegotowaną wodę, mleko bądź olej. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki. Kulę zagniecionego ciasta kroimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy osobno na grubość kartki papieru. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości. Jeśli ciasto klei się do wałka, oprószamy je mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości około 3cm i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy na paseczki. Gdy już wszystko skroimy, roztrzepujemy dokładnie palcami aby nic nie było sklejone. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, aż do miękkości. Następnie wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Surowy makaron który będziemy suszyć w przewiewnym pomieszczeniu kilka dni, równomiernie i rzadko rozłożony, możemy przechowywać kilka tygodni.