Renia (Kot w kuchni)

Renia (Kot w kuchni)

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Makaron chiński z wołowiną i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczne i pożywne danie z kręgu kuchni chińskiej. Dość proste i szybkie w wykonaniu.

Makaron chiński z wołowiną i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron chiński z wołowiną i warzywami

 

  • 200 g makaron chiński,
  • 250 g polędwica wołowa,
  • 1 szt marchewka,
  • 1 szt cebula,
  • 60 g papryka czerwona,
  • 60 g papryka zielona świeża,
  • kawałek seler,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 2 łyżki olej roślinny,
  • 1 łyżeczka olej sezamowy,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 1 łyżeczka imbir,
  • 0,5 łyżeczki kurkuma mielona Prymat,
  • szczypta chilli,
  • 1 łyżeczka cukier brązowy,
  • 4 łyżki sezam

 

Sposób przygotowania:

Makaron chiński z wołowiną i warzywami
-Polędwicę wołową pokroić w nieduże paski. Smażyć na oleju i dusić pod przykryciem przez ok 15-20 min. W tym czasie przygotować chiński makaron (np. Chow main, Wonton lub Mie) wg przepisu na opakowaniu. Po przygotowaniu makaronu przepłukać go zimną wodą, odsączyć, skropić olejem i sosem sojowym. - Cebulę pokroić w piórka i smażyć razem z wołowiną ok 2-3 min. Dodać zgnieciony czosnek, kurkumę, imbir, chilli. Doprawić sosem sojowym. Wymieszać. - Marchewkę, seler pokroić w słupki, czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paski. Dodać do dania i smażyć przez ok. 3-4 min. Dodać cukier brązowy i wymieszać. -Ugotowany wcześniej makaron dodać, aby się podgrzał. Na koniec smażenia wlać olej sezamowy i wymieszać. Zdjąć z ognia. -Podawać na ciepłp po przygotowaniu, posypane uprażonym sezamem.
Makaron chiński z wołowiną i warzywami
Polędwicę wołową pokroić w nieduże paski. Smażyć na oleju i dusić pod przykryciem przez ok 15-20 min. W tym czasie przygotować chiński makaron (np. Chow main
Makaron chiński z wołowiną i warzywami
Wonton lub Mie) wg przepisu na opakowaniu. Po przygotowaniu makaronu przepłukać go zimną wodą
Makaron chiński z wołowiną i warzywami
odsączyć
Makaron chiński z wołowiną i warzywami
skropić olejem i sosem sojowym.

Tagi:

makaron sosy