Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do zapiekanki zamiast szynki można dodać chudą kiełbasę.

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym 2

Składniki:

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym 2

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wbić jajko, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 10 minut. Oddzielnie na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek, czosnek i szynkę, dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić około 10 minut. przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć makaron. Na makaron wyłożyć pieczarki i sos z wędliną, posypać posiekaną bazylią i tartym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.