szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie, zdrowe i pożywne danie obiadowe.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

 

  • 100 g makaronu (u mnie penne, ale może być inny)
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • łyżka oliwy
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 białka jaja
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się woda. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 5 minut. Brokuła dzielimy na małę różyczki i wrzucamy go do wrzącej, lekko osolonej wody na 4-5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Cebulę posypujemy vegetą. Pieczarki drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Smażymy ok 7-8 minut. Po tym czasie przekłądamy na patelnię ugotowane kawałki kurczaka, różyczki brokuła, dodajemy groszek i białka jajek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Gdy jajka się zetną wykłądamy na talerz z makaronem.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebule z vegeta
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Pieczarki drobno kroimy i dodajemy do cebuli
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Na patelnię dodajemy brokula kurczaka i groszek