2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Makaron z boczkiem i ricottą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Szybkie danie z włoskiej kuchni , na bazie serka ricotta, ze szczyptą chili,aromatyczne, rozgrzewające i syte, idealne na zimne jesienne dni, gdy zasiądziesz nad talerzem tego aromatycznego spaghetti, od razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię !

Makaron z boczkiem i ricottą

Składniki:

Makaron z boczkiem i ricottą

 

  • 40 dag makaronu spaghetti tricolor
  • 25 dag sera ricotta
  • 20 dag chudego boczku parzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka chili z zalewy olejowej
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • sól morska do smaku
  • szczypta pieprz do smaku
  • listki świeżego oregano lub bazylii do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron z boczkiem i ricottą

ETAP 1:

Makaron z boczkiem i ricottą
boczek i cebulę siekamy czosnek przeciskamy przez praskę

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

ETAP 2:

Makaron z boczkiem i ricottą
do podduszonego boczku dodajemy chili mieszamy

Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut.Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy.

ETAP 3:

Makaron z boczkiem i ricottą

Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy,

ETAP 4:

Makaron z boczkiem i ricottą
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem

doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem. Podajemy gorące danie, posypane bazylią lub świeżym oregano.
Smacznego!