madzialena19

madzialena19

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Makagiki - deser wigilijny.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo szybko się robi ten deser, podczas pieczenia ciasta można wykorzystać lukier i polewie do dekoracji.

Makagiki - deser wigilijny.

Składniki:

Makagiki - deser wigilijny.

 

  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka maku
  • 15 dag cukru
  • polewa czekoladowa
  • lukier

Sposób przygotowania:

Makagiki - deser wigilijny.
Na malym ogniu wstawiamy miod z cukrem, gotujemy mieszajac az sie lekko zrumieni. Mak plukamy i parzymy. Osuszamy mak. Gdy miod jest zrumieniony wkladamy osuszony mak i gotujemy mieszajac ok. 15 minut.Mase wykladamy na wilgotna stolnice. Rozwalkowac mase na grubosc ok 0.5 cm, moze byc cieniej ..Kroimy na male kwadraciki lub romby i pozostawiamy do ostygniecia . Dekorujemy czesc lukrem i pozostale polewa. Dekoracje robimy wedlug wlasnych pomyslow, np rozne wzory...

Tagi:

mak