jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Mazurek ucierany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ucierany mazurek ozdobi wielkanocny stół

Mazurek ucierany

Składniki:

Mazurek ucierany

 

  • 2 torebki herbaty cytrynowej
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 20 dag rodzynek
  • 20 dag suszonych moreli
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Mazurek ucierany
Morele umyć i wysuszyć, pokroić w drobna kostkę. Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić niezbyt drobno. 2 herbaty zaparzyć w szklance wody. Zalać nią morele i rodzynki, moczyć około 1/2 godziny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka po jednym, skórkę z cytryny, sól, makę i proszek do pieczenia. Do utartego ciasta dodawać namoczone morele i rodzynki, cały czas mieszając. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp. 180 stop. C, około 1/2 godziny. Gdy ciasto ostygnie, udekorować polewą czekoladową i bakaliami.

Tagi:

mazurek